Χαραλαμπίδης Δάμων
Επ. υπεύθυνος ορθοπεδικού τμήματος Attica Medpoint
Ορθοπεδικο τμήμα
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΟΝΑΤΟΣ
Κακώσεις μηνίσκων: οι μηνίσκοι (έσω και έξω) είναι δομές ενδαρθρικές μεταξύ των οστών που αποσβήνουν τους κραδασμούς και αυξάνουν την επαλληλία της άρθρωσης. Μπορούν να τραυματιστούν είτε οξέως είτε κατόπιν εκφυλισμού τους. Αν οι ρήξεις προκαλούν πόνο, αστάθεια, «κλείδωμα» του γόνατος μπορούν να αντιμετωπισθούν χειρουργικά. Το «κλειδωμένο» σε κάμψη γόνατο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
Κακώσεις χιαστών: ο πρόσθιος και ο οπίσθιος χιαστός είναι σύνδεσμοι που φέρονται διαγώνια μεταξύ των δύο οστών του γόνατος και συνδράμουν στην προσθιοπίσθια και στροφική σταθερότητα του γόνατος. Πιο συχνά τραυματίζεται ο πρόσθιος. Πλήρης ρήξη φανερώνει υψηλής ενέργειας κάκωση και σε νέους δραστήριους ασθενείς, τις περισσότερες φορές χρειάζεται ανακατασκευή. Εκδηλώνονται με οξύ πόνο, συλλογή αίματος, αδυναμία φόρτισης σε οξεία φάση και αστάθεια γόνατος με ατροφία τετρακέφαλου σε χρονιότητα.
Κακώσεις πλαγίων συνδέσμων: συνήθως είναι διατάσεις, ενώ οι ρήξεις συνοδεύονται από ρήξη μηνίσκου ή/και χιαστού. Τις περισσότερες φορές αρκεί η αντιμετώπιση των συνοδών βλαβών.
Ελεύθερα σώματα: μπορούν να δημιουργηθούν από διαχωρισμό του χόνδρου σε νεαρή ηλικία (διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα), οστεοχόνδρινα κατάγματα, μεταπλασία του υμένα (υμενική χονδρωμάτωση).
Εξωαρθρικά αίτια πόνου: μπορούν να είναι τενοντίτιδες (γόνατο άλτη, τενοντίτιδα τετρακεφάλου), θυλακίτιδες (γόνατο ιερέα γόνατο νοικοκυράς), σύνδρομο πρόσκρουσης λαγονοκνημιαίας ταινίας με τοπικό πόνο στον έξω μηριαίο κόνδυλο που μπορεί να εμφανιστεί σε δρομείς και ποδηλάτες.
Χονδροπάθεια της επιγονατίδας: αφορά κυρίως εφήβους με χαρακτηριστικό πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και πιθανό κριγμό
Υποτροπιάζουσα αστάθεια της επιγονατίδας: πρόκειται για εξάρθρημα της επιγονατίδας που προκαλείται με ελάχιστη βία και προκαλεί πόνο και συχνά πτώση. Συχνά είναι αμφοτερόπλευρο και συχνότερο σε έφηβες. Χαλαρότητα συνδέσμων ή/και ανατομικές παραλλαγές μπορούν να συνυπάρχουν .
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΙΣΧΙΟΥ
Σύνδρομο κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης: πρόκειται για αίτιο πόνου και δυσκαμψίας στο ισχίο σε νεαρές ηλικίες που οφείλεται σε ασυμμετρία της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης, διαταραχή στον προσανατολισμό τους, δυσμορφία του αυχένα. Μπορεί να διατρέχει υποκλινικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά να οδηγήσει σε αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδας.
Κακώσεις επιχείλιου χόνδρου: μπορεί να προκληθούν από υπερέκταση και έξω στροφή του ισχίου, δυσπλασία και αστάθεια. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο και διαταραχή στην κίνηση του ισχίου.
Οστεονέκρωση κεφαλής μηριαίου: πρόκειται για διαταραχή στην αιμάτωση της κεφαλής του μηριαίου που προκαλεί προοδευτικά αυξανόμενο πόνο και δυσκαμψία. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το τραύμα, η λήψη κορτιζόνης, η λήψη αλκοόλ, η ακτινοβόληση της περιοχής, η δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α.
Παραισθητική μηραλγία: κατάσταση που οφείλεται σε πίεση του έξω μηροδερματικού νεύρου. Προκαλεί πόνο και αιμωδίες στην έξω επιφάνεια του μηρού και τη βουβωνική χώρα. Συνήθως επιδεινώνονται στην όρθια στάση και βάδιση.
ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ
Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι): είναι η συχνότερη παραμόρφωση του άκρου ποδιού. Το μεγάλο δάκτυλο αποκλίνει από το κέντρο του σώματος ενώ η κεφαλή του 1ου μεταταρσίου αποκλίνει προς τη μέση γραμμή και προβάλει, ενώ υπάρχει και στροφή του μεγάλου δακτύλου. Είναι συχνότερος στις γυναίκες στη μέση ηλικία.
Πελματιαία απονευρωσίτιδα: εμφανίζεται με πόνο κάτω και μπροστά από την πτέρνα, σε δραστήριους ασθενείς, συνήθως ετερόπλευρα. Οστική άκανθα μπορεί να συνυπάρχει αλλά συνήθως δεν είναι το αίτιο του πόνου.
Νεύρωμα Morton: πρόκειται για επώδυνη διόγκωση κάποιου δακτυλικού νεύρου που προκαλεί καυσαλγία στο πρόσθιο πόδι
Σύνδρομα παγίδευσης νεύρων: σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα (οπίσθιο κνημιαίο) και σύνδρομο πρόσθιου ταρσιαίου σωλήνα (εν τω βάθει περονιαίο).
Παραμορφώσεις δακτύλων: σφυροδακτυλία, mallet toe, γαμψοδακτυλία, επικαθήμενος δεύτερος δάκτυλος.
Διαταραχές στάσης: πλατυποδία (συγγενής και επίκτητη(ενηλίκων) λόγω ανεπάρκειας του οπίσθιου κνημιαίου μυός), κοιλοποδία.
Τενοντίτιδες : περονιαίοι μυς, πρόσθιος και οπίσθιος κνημιαίος μυς, μακρός καμπτήρας του μεγάλου δακτύλου μυς, αχίλλειος τένοντας.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΩΜΟΥ
Η αίτια του πόνου στην ωμική ζώνη μπορούν να προέρχονται από την άρθρωση, από δομές πέριξ αυτής ή και να αντανακλά από γειτονικές περιοχές.
Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από πόνο δυσκαμψία ή και πλήρη απώλεια κίνησης, αστάθεια, κριγμό, αδυναμία. Το συνηθέστερο αίτιο πόνου γύρω από τον ώμο είναι το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής όπου οι στροφείς μύες του ώμου προστρίβονται υπό του ακρωμίου. Ανάλογα με την ηλικία και τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από 3 διαδοχικά στάδια (οίδημα, τενοντίτιδα, ρήξη στροφικού πετάλου) με διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση. Συμπτώματα είναι ο πόνος ιδιαίτερα τη νύχτα, η μερική ή ολική αδυναμία στις κινήσεις του ώμου και ο τριγμός.
Οξεία ασβεστοποιός τενοντίτιδα όπου άλατα υδροξυαπατίτη συσσωρεύονται στους μύες και τένοντες του ώμου και η φλεγμονώδης αντίδραση προκαλεί έντονο πόνο
Οι παθήσεις του τένοντα του δικέφαλου είναι η τενοντίτιδα με πόνο στη διαδρομή του τένοντα, η πλήρης ρήξη με χαρακτηριστική αλλοίωση στη γαστέρα του μυός και η αποκόλληση του τένοντα από την κατάφυσή του στην ωμογλήνη με πόνο στον ώμο που ακτινοβολεί στον βραχίονα (βλάβη SLAP).
Ο “παγωμένος” ώμος που αρχικά παρατηρείται άλγος με ελάττωση στις ενεργητικές και παθητικές κινήσεις του ώμου και τελικά υπάρχει πλήρης κατάργηση των κινήσεων.
Αστάθεια του ώμου παρατηρείται όταν υπάρχει παράδοξη και υπερβολική κινητικότητα της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης είτε έπειτα από τραυματισμό είτε σε συγκεκριμένες παθήσεις του συνδετικού ιστού.
Αρθρίτιδα γληνοβραχιόνιας άρθρωσης με αλλοιώσεις στις αρθρικές επιφάνειες της ωμογλήνης και του βραχιονίου οστού
Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης με αλλοιώσεις μεταξύ της κλείδας και του ακρώμιου
Παγίδευση υπερπλάτιου νεύρου πάθηση που μπορεί να μιμηθεί την εικόνα του συνδρόμου πρόσκρουσης
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΓΚΩΝΑ
Έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) είναι μια μορφή τενοντίτιδας που εμφανίζεται με έντονο πόνο στην έξω και οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα έπειτα από έντονη και παρατεταμένη χρήση του καρπού.
Έσω επικονδυλίτιδα (golfer’s elbow) μια μορφή τενοντίτιδας με πόνο στην έσω επιφάνεια του αγκώνα.
Απόσπαση του περιφερικού τένοντα του δικεφάλου
Εμφανίζεται ως οξύς πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα με αδυναμία στην κάμψη με υπτιασμό του αγκώνα.
Ορογονοθυλακίτιδα του αγκώνα με ζυμώδη διόγκωση της οπίσθιας επιφάνειας του αγκώνα σαν αποτέλεσμα συνεχούς τριβής και πίεσης ή σε πάσχοντες από οθρική αρθρίτιδα.
Ωλένια νευρίτιδα με παγίδευση του ωλένιου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα που εκδηλώνεται με αιμωδίες, πόνο και διαταραχές αισθητικότητας στο μικρό δάκτυλο και τον παράμεσο και πιθανόν ατροφία σε μύες της άκρας χειρός.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Αυχενικό σύνδρομο: άλγος στον αυχένα με/ή χωρίς διαταραχή στην αισθητικότητα και ισχύ των άνω άκρων μη συγκεκριμένης αιτιολογίας. Η διαταραχή στην αισθητικότητα είναι διάχυτη και μπορεί να ποικίλει.
Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη): μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για την πρόπτωση ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου και την πίεση σε νωτιαίο σάκο ή/και νωτιαίο μυελό ή/και ρίζα νεύρου. Η ισχιαλγία (πόνος κατά τη διαδρομή του ισχιακού νεύρου προς το κάτω άκρο) είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα σε κήλες στην κατώτερη σπονδυλική στήλη που συνήθως συνοδεύεται από οσφυαλγία (πόνος στη μέση).
Σκολίωση: είναι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με κύρια στοιχεία τη στροφή και πλάγια κλίση. Μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή επίκτητη μετά αλλοίωση των σπονδύλων. Συνήθως δεν είναι αίτιο πόνου εκτός αν επιπλακεί με αρθρίτιδα.
Κύφωση καλείται η εμφάνιση ήβου (καμπούρας) στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί να είναι συγγενής αλλά συνήθως εμφανίζεται σε οστεοπορωτικούς ασθενείς.