εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού, των περιφερικών νεύρων και μυών. Με απλά λόγια
παθήσεων που επηρεάζουν την κινητικότητα και τις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου.
Ποια είναι τα συμπτώματα που οδηγούν στο Νευρολόγο;
Μουδιάσματα σε διάφορα σημεία του σώματος
Μυϊκή αδυναμία, παράλυση
Διαταραχές βάδισης και ισορροπίας
Τρέμουλο
Ίλιγγος
Ενοχλήσεις στον αυχένα, ισχιαλγίες
Διαταραχές στην ομιλία και στην κατανόηση
Προβλήματα στην όραση
Ημικρανίες και άλλες κεφαλαλγίες
Χρόνιοι πόνοι
Γνωσιακές διαταραχές, απώλεια μνήμης και προσανατολισμού
Διερεύνηση διαταραχών ύπνου
Μεταβολές συμπεριφοράς, κατάθλιψη
- Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς που στηρίζεται σε φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις
- Λήψη ιστορικού (κοινωνικού, ψυχολογικού και ιατρικού- νευρολογικού) με συμπλήρωση ειδικής φόρμας με τη συνεργασία του ίδιου του ασθενούς ή του φροντιστή του.
- Νευρολογική εξέταση - Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση με κλινική και παρακλινική / εργαστηριακή διερεύνηση.
- Νευροψυχολογική εκτίμηση με χρησιμοποίηση ειδικών σταθμισμένων στην ελληνική πρακτική νευροψυχολογικών κλιμάκων (έλεγχος πνευματικών λειτουργιών και γνωστικών πεδίων, test χαρακτηριστικών προσωπικότητας)
- Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έκδοση παραπεμπτικών
- Ηλεκτροφυσιολογικός Έλεγχος με Ηλεκτρομυογράφημα Ηλεκτρονευρογράφημα /
- Εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (BOTOX) με ή χωρίς ηλεκτρομυογράφημα για χρόνια ημικρανία, δυστονίες ποικίλης αιτιολογίας, τικς, σπαστικότητα, υπεριδρωσία κτλ.
- Τακτική παρακολούθηση των ασθενών για προσαρμογή της θεραπείας
- Υπηρεσίες ενημέρωσης για τη νόσο, τη φύση της, την εξέλιξή της, τις συνέπειές της, την θεραπεία της, την πιθανή της κληρονομικότητα με ειδικό έντυπο ή οπτικοακουστικό υλικό.
- Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη νευρολογικών νοσημάτων
- Δυνατότητα για εκτίμηση της κατάστασης και λειτουργικότητας του ασθενούς κατ’ οίκον στο δικό του οικογενειακό περιβάλλον.
Ποιες είναι οι χαρακτηριστικές νευρολογικές διαγνώσεις;
Εγκεφαλικά– Αγγειακά επεισόδια ( θα πατας και θα ανοιγει)
Τα εγκεφαλικά επεισόδια έγκεινται στη νέκρωση εγκεφαλικού ιστού που οφείλεται πάλι είτε σε έλλειψη τροφοδοσίας αίματος λόγω διακοπής ροής ενός αγγείου χωρίς τη δυνατότητα να αναλάβουν την τροφοδοσία αυτή παρακείμενα αγγεία, είτε σε εγκεφαλική αιμορραγία λόγω ρήξης ενός μεγαλύτερου αγγείου με συνέπεια την καταστροφή ιστού.
Σε κάθε περίπτωση το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια επείγουσα κατάσταση και ο ασθενής πρέπει να μεταβεί άμεσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και να μην περιμένει να δει εάν θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του
προσωρινά ή μόνιμα και η έκταση και ο εντοπισμός της καταστροφής των νευρικών κυττάρων μας δείχνει τη σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σκλήρυνση κατά πλάκας ( πολλαπλή σκλήρυνση)
Τα τελευταία χρόνια οι νέες και καλύτερες διαγνωστικές μέθοδοι και το μεγάλο και
αναβαθμισμένο οπλοστάσιο φαρμάκων καθιστούν τη νόσο δυνητικά θεραπεύσιμη
Οι παθήσεις που προσβάλουν εκλεκτικά την πρωτεΐνη μυελίνη του κεντρικού νευρικού
συστήματος χωρίζονται αδρά σε «απομυελινωτικές» (επίκτητες , συνήθως φλεγμονώδεις) και «δυσμυελινωτικές» (ανώμαλη σύνθεση της μυελίνης που συνήθως οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες)
Τα τελευταία χρόνια οι νέες και καλύτερες διαγνωστικές μέθοδοι και το μεγάλο και
αναβαθμισμένο οπλοστάσιο φαρμάκων καθιστούν τη νόσο δυνητικά θεραπεύσιμη. Ο
νευρολόγος θα σας καθοδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Επιληψία
Πρόκειται για μια νόσο, όπου σύγχρονες ηλεκτρικές εκφορτίσεις των εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων κυρίως προερχομένων από τον φλοιό του εγκεφάλου καταλαμβάνουν (επιλαμβάνουν, εξ ου και το όνομα επιληψία) ηλεκτρικά μία ή περισσότερες εγκεφαλικές περιοχές αναστέλλοντας τμηματικά ή ολοσχερώς την λειτουργία τους, όσο αυτές οι εκφορτίσεις διαρκούν.
Η διάγνωση της επιληψίας απαιτεί την συνδρομή νευρολόγου και συχνά και άλλων
ειδικοτήτων για την διαφοροποίηση από άλλες καταστάσεις μείωσης η απώλειας συνείδησης.
Η θεραπεία είναι τουλάχιστον στα 2/3 των επιληπτικών επιτυχής με φάρμακα, γιατί οι ασθενείς είναι πλέον ,με τη συνεπή λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ελεύθεροι κρίσεων.
Νόσος Πάρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος .
Οφείλεται σε ένα βραδύ εκφυλισμό του ραβδωτού σώματος. Στην ουσία εκφυλίζονται οι αποθήκες της ντοπαμίνης αλλά και οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες. Το ραβδωτό σώμα αποτελεί ένα σύστημα πυρήνων στα βασικά γάγγλια, τα οποία βρίσκονται κάτω από τον φλοιό του εγκεφάλου και είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνα για την μυϊκή τάση και την ταχύτητα διεκπεραίωσης μιας κίνησης, της οποίας η εκτέλεση έχει προαποφασισθεί στον μετωπιαίο λοβό.
Νόσος Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας
Συχνό πια φαινόμενο με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας καθώς σύμφωνα με τις
επιδημιολογικές μελέτες το 10% των ατόμων άνω των 70 ετών και το 20-40% των ατόμων άνω των 80 έχουν απώλεια μνήμης.
Επί μέρους εκτενή νευροψυχολογικά τεστ (Μini Μental state examination , MoCA, IQCODE, Παγκόσμια Κλίμακα Εκτίμησης της Άνοιας του Rowland κ.α.) είναι συχνά απαραίτητα.
Ημικρανίες, κεφαλαλγίες τάσης και άλλες κεφαλαλγίες
Η κεφαλαλγία, ο πονοκέφαλος είναι από τις πιο συχνές αιτίες που ζητάμε ιατρική βοήθεια, καταναλώνοντας για αυτή τεράστιες ποσότητες αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και είναι η συχνότερη αιτία απουσίας από την εργασία ή το σχολείο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν την εμπειρία του πονοκεφάλου, τουλάχιστον, περιστασιακά σε όλη τη ζωή τους. Σε άλλες περιπτώσεις ο πάσχων εμφανίζεται αρκετά ανήσυχος και φοβισμένος για κάτι «κακό» που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του που δυνητικά απειλεί τη ζωή του.
Ο ιατρός από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και κάποια πιθανώς παρακλινική εξέταση πρέπει να διακρίνει, αν χρήζει άμεσης αντιμετώπισης ή πρόκειται για μία πρωτοπαθή κεφαλαλγία. Οι ιδιαίτερα επώδυνες καταστάσεις κεφαλαλγίας είναι ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα ανεύρυσμα εγκεφαλικού αγγείου, η μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα, οι εγκεφαλικοί όγκοι, οι παραρρινοκολπίτιδες, το οξύ γλαύκωμα, μετατραυματικές κεφαλαλγίες, κροταφική αρτηρίτιδα κ.α.
Παθήσεις Περιφερικών Νεύρων & Μυών
Ο ορος αναφέρεται σε εκείνες οι παθήσεις στις οποίες η διαταραχή βρίσκεται εκτός του Εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι μονονευρίτιδες, οι πολυνευροπάθειες, οι μυοπάθειες, και η μυασθένεια.
Βασική πρώτη εξέταση για την διάγνωσή τους μετά από την σωματική είναι το
ηλεκτρομυογράφημα. Οι θεραπείες είναι συχνά πολύ εξειδικευμένες και απαιτούν έμπειρο νευρολόγο.
Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ) εμφανίζεται σε καταστάσεις όπου το μέσο νεύρο συμπιέζεται εντός του καρπιαίου σωλήνα στο ύψος της άρθρωσης του καρπού. Το αποτέλεσμα είναι αιμωδίες (μουδιάσματα), αίσθηση διόδου "ρεύματος" και πόνος τοπικά, ενίοτε με αντανάκλαση στα δάκτυλα και στο βραχίονα. Ορισμένες φορές, η συμπτωματολογία ξυπνά τον ασθενή στη διάρκεια του ύπνου ή τον δυσχεραίνει στην εκτέλεση λεπτών κινήσεων με τα δάκτυλα.
Η διάγνωση τίθεται συνήθως με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τον
ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο, προκειμένου να προσδιοριστεί ο βαθμός και η ακριβής θέση συμπίεσης του μέσου νεύρου.
Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, κατά το δυνατόν, του χεριού και ενδεχομένως
ανακουφιστική χρήση κάποιου ελαστικού νάρθηκα. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται βραχύχρονη αντιφλεγμονώδης αγωγή ή συμπληρώματα βιταμινών. Η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου είναι η τελευταία λύση, όταν πλέον ο βαθμός βλάβης του είναι τέτοιος που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει.
Σύνδρομο ανήσυχων άκρων
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS: Restless Leg Syndrome) είναι μία αισθητικοκινητική διαταραχή με κύριο σύμπτωμα μία δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια, η οποία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως τσουξίματος, “ανατριχίλας & ή ηλεκτρικού ρεύματος. Εμφανίζεται κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες ή τις ώρες ανάπαυσης και συνοδεύεται από έντονη επιθυμία για κίνηση των ποδιών. Η παρατεταμένη ακινησία, όπως στο θέατρο, το αυτοκίνητο και το
κρεβάτι επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Η διάγνωση του συνδρόμου είναι κλινική και η επιβεβαίωση γίνεται με συγκεκριμένες
εργαστηριακές εξετάσεις. Είναι σημαντικό να γίνει διαφορική διάγνωση από άλλα νοσήματα, όπως η πολυνευροπάθεια και νοσήματα των αγγείων.
ΖΑΛΗ & ΙΛΙΓΓΟΣ
Ορίζεται ως μία μη ειδική αίσθηση διαταραγμένου προσανατολισμού στο χώρο, περιστροφής ή αστάθειας. Πρόκειται, επομένως, για σύμπτωμα και όχι νόσο. Σχετίζεται τόσο με νευρολογικές, καρδιολογικές όσο και ΩΡΛ διαταραχές, και για το λόγο αυτό η σωστή κλινική εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας στη διαφορική διάγνωση.